 |
www.wiedzmowce.fora.pl plotki studentek wydziału teologicznego
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Niestabilna
Administrator
Dołączył: 15 Kwi 2008
Posty: 81
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: szafa
|
Wysłany: Śro 19:51, 07 Paź 2009 Temat postu: Ciasta i ciasteczka |
|
|
W temacie będziemy prezentować przepisy na ciasta i ciasteczka, które chętnie pieczemy i jeszcze chętniej pałaszujemy.
Czekam na wasze propozycje, bo ja bardzo lubię piec!
CIASTO PIERNIKOWE Z JABŁKAMI I BAKALIAMI
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki świeżo przesianej
2/3 szklanki oleju
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kopiata łyżeczka przyprawy do piernika (bądź cynamonu czy niecała łyżeczka kardamonu - wszystkie wersje przetestowałam)
2 łyżki przesianego kakao
4 jabłka pokrojone w cienkie i małe plasterki
rodzynki, orzechy włoskie, kokos, skórka pomarańczowa lub inne bakalie wedle uznania, oczywiście w rozsądnych ilościach, np. po garści
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na gładką masę, dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę, kakao, olej. Miksować. Dodać bakalie. Miksować. Dodać jabłka. Miksować. Przełożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. około 40 min., ale zaglądać do niego, jak zacznie wam pachnieć.
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem bądź polać czekoladą i posypać kokosem.
Ciasto jest smaczne, winne, puszyste i znika szybko. I chyba je lubicie, bo je wam piekę a wy zjadacie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nieznośna_lekkość_bytu
Administrator
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 87
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: zza ściany
|
Wysłany: Wto 0:22, 19 Sty 2010 Temat postu: Keks dyniowy |
|
|
Podam przepis jaki być powinien, no ale, że tak rzadko piekę cokolwiek to użyłam pewnych zamienników - podane w nawiasach.
250g dyni, pokrojonej w kostkę
125 g masła miękkiego
140 g drobnego brązowego cukru (cukier biały)
2 łyżki złotego syropu (miód)
2 jajka lekko roztrzepane
250 g mąki ze środkiem spulchniającym (mąka + proszek do pieczenia)
200 g różnych owoców suszonych (li i jedynie daktyle, a więc przepis powinien nosić nazwę keks dyniowo-daktylowy)
2 łyżki kandyzowanego imbiru posiekanego (przyprawa do kaw i deserów i trochę gałki muszkatołowej)
Piekarnik rozgrzać do 150st C. Okrągłą blaszkę o średnicy 20 cm natłuścić i wyłożyć papierem.
Dynię ugotować na parze do miękkości. Miąższ rozdrobnić widelcem i odmierzyć 200 ml. Odstawić na bok.
Masło i cukier utrzeć na kremową masę. Dodać złoty syrop, składniki połączyć dobrze. Dodać jajko, wymieszać, dodać drugie jajko, wymieszać, dodać miąższ z dyni, wymieszać,. Mąkę, suszone owoce, imbir połączyć i dodać do ciasta takie połączone. Dokładnie wymieszać metalową łyżką (nie wiem dlaczego to takie ważne, ale nich będzie). Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać wierzch.
Piec 100 min, do momentu, gdy ciasto nie będzie się przyklejać do szpikulca. Wyjąć i odstawić na 20 min. Na koniec przełożyć na metalową podstawkę.
Wszyło jak zawsze. Wszystkim smakowało mimo, na moje oko, widocznego zakalca, ale nikt nic nie mówił, a wręcz zapewniał mnie, że to jest wilgotne bo dałam za dużo daktyli. Fakt, owoców było całe mnóstwo - chyba rzeczywiście trochę za dużo. No i nie wyrosło. Ale ja nigdy nie twierdziłam, że umiem piec. A że w rodzinie zjemy każdą słodkość, to ciasto zniknęło zanim właściwie zdążyło ostygnąć
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|